Zeka Testi Uygulamaları
“”Ben çocukken evimizin önünde akşam sefaları vardı. Bu çiçekler gün boyu uyur, akşamları pembe beyaz açardı, aynı çiçek olduğuna inanamazdım. Bazı çocuklar da “geç açan çiçekler” gibi. Örneğin Einstein, 3 yaşında (bazı kaynaklara göre 5 yaşında) konuşmuş. Hatta bu yüzden beklenenden geç konuşmaya Einstein Sendromu adı verilmiş. Her çocuğun kendine göre bir gelişim hızı var. Erken yaşlarda yapılan testler, daha geç gelişim gösteren çocukların potansiyelinin ortaya çıkmasına engel olabiliyor. Nasılsa potansiyeli yok, gözüyle bakılan çocuk çevreden daha az ilgi görüyor. Daha az ilgi görünce daha başarısız oluyor. Tam tersi de geçerli. Potansiyelini erkenden belli eden çocuk, daha çok ilgi görüyor. Daha çok ilgi görünce daha başarılı oluyor. Dikkat edin, evinizde pek ciddiye almadığınız bir Einstein yaşıyor olabilir!””
Kavramlar ve algılar yardımıyla soyut ya da somut nesneler arasındaki ilişkiyi kavrayabilme, soyut düşünme, muhakeme etme ve bu zihinsel işlevleri uyumlu şekilde bir amaca yönelik olarak kullanabilme yetenekleri zeka olarak adlandırılmaktadır.
Zeka denildiğinde birçok farklı tanım ortaya çıkmaktadır. Kültürden kültüre, bölgeden bölgeye göre değişen zeka tanılaması birçok zaman yanlış değerlendirmeye maruz kalmaktadır. Herhangi bir çocuğun bir kaç ay önde seyreden gelişimi yüksek / üstün zeka olarak yorumlanmakta, bu yanlı değerlendirme ile değişen çocuk algısı, çocuğun gelişimde geri dönülmez psikososyal olumsuzluklara neden olmaktadır.
Zeka Testleri, çeşitli yaş aralıklarında bulunan çocukların zihinsel gelişiminin yaşına göre ne düzeyde olduğunu tespit etmek amacıyla kullanılan testlerdir.
Zeka testi olarak karşımıza çıkan testleri uygulamada çeşitli hatalar Bu tespitler sırasında önemli olan faktör çocukların Gelişim Değerlendirmesinin birden çok kere yapılmış olmasıdır. Zira gelişim değerlendirmesi yapılmamış olan bir çocuğun zeka testine tabi tutulması bizi gerçek sonuçtan her zaman bir adım ötede tutacak, yapılan testin sonunun güvenirliğini bir kere daha düşünmemize neden olacaktır.
Çocuklarla uygulanan zeka testleri çocukların yaş ve içinde bulundukları gelişim sürecinde göre farklılık taşımaktadır. Bir başka değişle herhangi bir zeka testi 4-14 yaş gurubundaki çocuklar için geliştirilmiş olsa da, her 4-14 yaş aralığında bulunan çocuğa bu testin uygulanması gerekmeyebilir.
Uygulanacak testin seçimi uzman tarafından belirlenmeli, gelişim değerlendirme yapılmadan mutlak surette zeka testi uygulamasından kaçınılmalıdır.
Program Yeri: BST Danışmanlık
Program Süresi: 2 hafta, 2 saat
Program Materyali: Rapor Sunumu
Katılım Belgesi: Var
Zeka Testi Uygulamaları hakkında detaylı bilgi almak için bize ulaşın.
Bir önceki yazımız olan Kreş ve Anaokulu Danışmanlığı başlıklı makalemizde darıca pedagog, gebze anaokulu pedagog ve gebze gelişim değerlendirme raporu hakkında bilgiler verilmektedir.
Benzer Yazılar
Psikolojik Destek Paketleri
Öğrenme Güçlüğü Eğitim Programı
Okula Hazırlık Eğitim Programı
Sınava Hazırlık Eğitim Programı
Tuvalet Eğitiminde Geç mi Kalıyorum?
Anne-Baba Okulu
Gelişim Testi Uygulamaları
Dikkat Eksikliği Eğitim Programı
Meslek Danışmanlığı I
Kayıtsız Ve Pasif Anne Baba Tutumu
Normal Gelişim Ölçütleri
Kreş ve Anaokulu Danışmanlığı
Öğrenci Koçluğu
Aile ve Evlilik Danışmanlığı Uygulama Esasları
Stres Yönetimi Eğitimi Tamamlandı
Boşanma ve Çocuk
Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz
Yorumlar
Facebook'ta Biz
Çocuğunuzun Gelişimini Değerlendirdiniz mi?
6. aydan başlayarak her çocuğun yılda en az bir kere gelişim değerlendirme yapılmasının, ortaya çıkabilecek bozuklukların önüne geçeceğini biliyor musunuz? Ayrıntılı bilgi için tıklayınız
Son Eklenen Makaleler
- Özel Seğmen Koleji Semineri 16 Mart 2019
- Özel İlim Koleji Semineri 20 Şubat 2019
- Tokat ÇEKOM, “Personel Mesleki Gelişim Destekleme” 21 Aralık 2018
- Su Anaokulu Semineri 4 Kasım 2018
- Açı Koleji Öğretmen Eğitimi 17 Ekim 2018