Hızlı Randevu 0 532 492 41 57

Hoşgeldiniz. Bugün

Gebze' de Pedagog Psikolog ve Aile ve Evlilik Danışmanı İhtiyaçlarınız Çok Yakın Profesyonel yardım hizmetlerinden yararlanmak için lütfen bize ulaşınız.

foto

Narsist’le Nasıl Baş Edilir?

Ana Sayfa » Narsist’le Nasıl Baş Edilir?

Narsist bir insanla başa çıkmak istiyorsan onun karşısında dizlerin asla yere değmemelidir. Narsist insanlar bir şekilde başka insanların problem yaşamasından memnuniyet duyarlar. Herhangi bir durum karşısında sinirlenmiş olsan dahi bunu pek belli etmemeye çalışmalısın.

Fantastik dünyada kaybolmamalısın
Narsistler çok çekici olabilirler. Fantastik, hoş ve özverili bir imaj yaratma konusunda oldukça başarılıdırlar. Genelde onun hayallerini ve güvenlerini kendimize doğru çekeriz. Bu sayede kendi öz saygımızı yitirmeye başlarız. İhtiyaç duyduğumuz şeyi onda bulacağımızı düşünerek yem oluruz.

Onların yaratmış olduğu çekici ve bir o kadar fantastik olan dünyaya adım atmamalısın. Bunun gerçekten uzak bir şey olduğunu unutmamalısın. Eğer onların ağına düşersen sahip olduğundan çok daha fazlasını kaybedeceğini bilmelisin.

İhtiyaçların yerine getirilmez. Narsistler kendi hayatlarına ortak olacak birini aramazlar. Onlara itaatkar hayranlar lazımdır. Bir narsist için tek değerin doyumsuz egolarını artırmanın ne kadar önemli olduğunu söyleyecek biri olmandır. Senin arzuların ve hislerin hiçbir zaman önemli değildir.
Başkalarına nasıl davrandıklarına bak. Narsist insan başkalarına yalan söylüyorsa, başkalarını yanlış yönlendiriyorsa ve başkalarına saygısızlık ediyorsa sonunda sana da aynı şekilde davranacaktır. Farklı olman hiçbir şeyi değiştirmeyecektir.
Pembe gözlükleri çıkart. Narsist insanın gerçekte kim olduğunu görmeye çalışmalısın. Mazeretlere izin verme ve yaşadığın acıları azaltmaya çalışmamalısın. Çünkü bir şeyleri inkar etmek onların ortadan kalkmasını sağlamayacaktır.
Kendi hayallerine odaklan. Karşındaki insanın arzularının bir parçası olma, kendi istediğin şeyleri yapmaya çalışmalısın. Hayatta neyi değiştirmek istediğini öğrenmelisin. En önemlisi seni fantastik dünyadan kurtarıp gerçeğe yaklaştıracak şeyleri düşünmelisin.
Sağlıklı sınırlar çizmelisin
Sağlıklı ilişkiler karşılıklı saygı ve şefkat üzerine kuruludur. Ancak narsistler ilişkilerinde gerçek anlamda karşılıklık sunmazlar. Bunu isteseler bile yapamazlar. Seni görmezler, seni duymazlar. Seni kendi ihtiyaçları dışında var olan biri olarak tanımazlar. Bu nedenle sınır ihlalleri yaparlar.

Narsistler herhangi bir davet beklemeden sana özel alanlara giriş yapabilirler. Fikirlerini çalarlar, karşılığında istenmeyen fikirler ve öneriler sunarlar. Hatta daha ileri gidip sana ne hissetmen gerektiğini bile söylerler. Bu ihlalleri görmek ve zamanında müdahale etmek çok önemlidir.

Bir plan oluşturun. Başkalarının sana ait sınırları ihlal etmesine izin vermemelisin. Uzun zamandır bu tür bir düzen oluşmuşsa kontrolü geri almak hiç kolay olmayacaktır. Hedefleri ve olası engelleri hesaplayarak kendini başarı için hazırlamaya çalışmalısın.
Nazik bir yaklaşım düşünmelisin. Eğer narsistle olan ilişkini korumak senin için önemliyse biraz daha nazik hareket etmen gerekir. Onların istenmeyen davranışlarını her işaret ettiğinde mükemmelliğin simgesi olan imajlarına zarar vermiş olursun. Mesajını sakince, saygılı ve olabildiğince nazik bir biçimde iletmelisin.
Set çekmeden önce iyi düşünün. Narsistin belirlemiş olduğun sınıra er ya da geç saldıracağını bilmelisin. Bu yüzden hazırlıklı olmalısın. Sonuçları takip etmelisin ama geri çekilmeyi düşünmemelisin. Geri çekilirsen ciddiye alınacak biri olmadığını düşünürler.
Diğer değişikliklere karşı hazırlıklı olmalısın. Narsist senin hamlelerin karşısında mutlaka kendini tehdit altında hissedecektir. Seni cezalandırmak isteyebilecektir. Seni yeni sınırlar oluşturmaya itebilecektir. Bunlara karşı hazırlıklı olmalısın.
Her şeyi kişisel algılamaktan kaçınmalısın
Kendisi utanç duygusundan korumak için narsistler her zaman eksikliklerini, zorbalıklarını ve hatalarını inkar etme yoluna giderler. Genellikle, kendi hatalarının başkalarına yansıtarak bunu yaparlar. Bu nedenle onların söylediği her şeyi kişisel algılamaktan kaçınmalısın.

Narsistin düşündüğü insan olmayın. Narsistler gerçekte yaşamazlar ve bu diğer insanlara ilişkin görüşlerini kapsar. Utançlarının ve suçlamalarının kendine olan güvenini baltalamasına izin vermemelisin. Hak edilmemiş sorumluluğu, suçlamayı ve eleştiriyi kabul etmemelisin.
Narsistle tartışmaktan kaçınmalısın. Saldırıya uğradığında zaman yapman gereken kendini savunmak ve karşındaki insanın hatalı olduğunu göstermektir. Ancak ne kadar gerçekçi olursan ol, onun seni duyması pek olası değildir. Nefesini boşa harcamamalısın.
Kendini tanıman gerekir. Narsistin hakaretlerine ve yönlendirmelerine karşı en iyi savunma güçlü bir benlik duygusudur. Kendi güçlü ve zayıf yönlerini bildiğin zaman size karşı düzenlenen haksız kampanyayı bertaraf etmek çok daha kolaydır.
Onay alman gerektiğini düşünmemelisin. Narsistin düşüncesinden kurtulmak önemlidir. Bu nedenle bir şey söylediğin zaman onun onayını beklemeyi düşünmemelisin. Narsist durumu farklı bilse bile kendin hakkında gerçeğe inanman yeterlidir.
Destek bulmaya çalışmalısın
Bir narsistle ilişkini kalıcı hale getirmek istiyorsan beklentilerini gözden geçirmelisin. Beklentilerin açısından kendine karşı dürüst olman önemlidir. Bir narsist, sana gerçekten değer veren birisine dönüşmez, bu yüzden duygusal destek için başka bir şeyler bulmalısın.

Sağlıklı ilişkilerin neye benzediğini öğrenmelisin. Eğer narsistik bir aileden geliyorsan, sağlıklı bir ilişkinin ne olduğu konusunda çok iyi bir fikre sahip olmayabilirsin. Narsistik davranışlar seni rahatsız edebilir. Bu tür durumlarda kötü hissettiğini anlaman gerekir.
Sana kim olduğunu dürüst bir şekilde söyleyen insanlarla vakit geçirmelisin. Bakış açısını korumak ve narsistin çarpıklıklarına alışmaktan kaçmak için seni gerçekten tanıyan insanlarla zaman geçirerek duygu ve düşüncelerini doğrulamaya çalışmalısın.
Gerekirse narsistin yörüngesinin dışında yeni arkadaşlar edinmelisin. Bazı narsistler insanları daha iyi kontrol edebilmek isterler. Bu senin yer aldığın bir durumsa yeni arkadaşlıklar edinmeye çalışmalısın.
İşte, gönüllü çalışmalarında ve hobilerinde anlamalar ve amaçlar aramalısın. Kendini iyi hissetmek için narsistle uğraşmak yerine yeteneklerini kullandığın ve anlamlı faaliyetler gerçekleştirdiğin alanlara odaklanmalısın.
Sıkıntının nerede olduğunu bulmalısın
Narsist bireyler hemen hemen her şeye muhalif olma eğilimine sahiptirler. Bir narsistle yola çıkmak istiyorsan zaman zaman seni durdurabileceğini ve rahatsız edebileceğini kabul etmelisin. Sıkıntının nerede olduğunu saptamaya çalışarak onu ortadan kaldırmayı denemelisin.

Çevrende yer alan bir insanın narsist olduğuna inanıyorsan ve onunla ortak bir çalışma yapacaksan dikkat etmen gereken bir diğer durum ise ilgidir. Çünkü bu insan kendini beğenmişliğin getirdiği baskıyla ilgiye meraklıdır. Kameraların her zaman kendisini çekmesini ister.

Onun davranışlarını anlamaya çalışmalısın
Narsist bir insanla başa çıkmak istiyorsan onun neden bu davranışta veya kişilikte olmaya çalıştığını anlaman gerekir. Kendini beğenmişliği imaj olarak kullanan kişiler kendilerini daha iyi hissetmek için bu yola başvururlar.

Bu nedenle çok daha sinsidirler. Sadece fesatlık olması için dahi mevcut otoriteni sorgulama yoluna gidebilirler. Bu noktada onların hissettikleri eksikliğin veya güvensizliğin nereden geldiğini bulmaya çalışmalısın. Eğer bunu başarabilirsen onları sakinleştirmenin yolunu bulursun.

Yeterli miktarda güven aşılamayı başardığında ise onlarla hiç olmadığı kadar iyi anlaşmayı başarabilirsin. Tabi bu güven aşılama yaklaşımında aşırıya kaçmaktan kaçınmalısın. Yoksa tüm kontrolü tıpkı onun istediği gibi ona kaptırmış olursun.

Olumlu yaklaşıma sahip olmalısın
Narsist bir insanla başa çıkmak istiyorsan onun karşısında dizlerin asla yere değmemelidir. Narsist insanlar bir şekilde başka insanların problem yaşamasından memnuniyet duyarlar. Herhangi bir durum karşısında sinirlenmiş olsan dahi bunu pek belli etmemeye çalışmalısın.

Bu insanla başa çıkmak istiyorsan yukarıdaki önerileri dikkate alabilirsin. Narsistlik ya var ya yok gibi bir durum değildir. Bu nedenle her zaman aynı yaklaşımı uygulaman söz konusu olmayabilecektir. Bağlamsal olarak neyin ne olduğunu daha iyi anlarsan narsist kişiyle daha kolay başa çıkabilirsin.

Yardıma ihtiyaç duyduğunu unutmamalısın
Bir insanın narsist olduğuna kanaat getirdiysen onun kendine olan güveninin az olabileceğini ve yetersizlik hissedebileceğini bilmelisin. Bu kişiye karşı davranışların aşırı yırtıcı olmamalıdır. Aksi halde onu kaybetme gibi bir durumla karşı karşıya kalabilirsin.

Narsist olan kişiye yapıcı davranmalısın. Kişilik açısından kendini beğenmişlik gerçekten çok ağır basıyorsa bu durumda onu bir uzmana yönlendirmeyi düşünebilirsin. Çünkü yetersizlik hissini üstünden atmasını sağlamak her zaman tek başına başa çıkabileceğin bir iş olmayabilir.

Kendi gereksinimlerine odaklanmalısın
Karşındaki insanın narsist olduğunu düşünmene rağmen onun yardımına ihtiyacın varsa izlemen gereken yol bellidir. Bu insanla geçirdiğin vakti minimuma indirmelisin. Hayatında yer alan kişi vazgeçemeyeceğin biriyse bu durumda ondan gelecek olan desteğin miktarını azaltmayı denemelisin.

Narsist kişiyle sürekli iletişim halinde olman gerekiyorsa onunla iletişim kurarken kendine çok fazla zarar vermemeye çalışmalısın. Zaman zaman tükenmişlik hissine sahip olabilirsin. Ancak bu tükenmişlik hissi çok fazla olursa karşıdaki kişiyle ilişkini gözden geçirmeyi denemelisin.

Değerini kendin belirlemelisin
Kendine biçtiğin değer aslında kendi içinde varlık gösteren bir durumdur. Kendi değerini belirlemek için nadiren dışarıdan destek alman gerekir. Bu konuda bir desteğe ihtiyacın olduğunda yardım alacağın en son kişi narsist olduğunu düşündüğün kişi olmalıdır.

Narsist bir kişiliğe sahip olan kişi senin değerli olduğunu düşünmek bir yana senin için değerli olan bir şeyin değerini dahi anlamakta zorluk çekecektir. Narsist kişi için önemli olan kendisidir. Başkasına değer verme konusunda ondan pek beklentin olmamalıdır.

Merhametli olmaya çalışmalısın
Bunu yapması kolay değildir. Narsist insanların çok ciddi güven problemleri vardır ve bu tek taraflı değildir. Başka insanlara güvenmedikleri gibi kendilerine de güvenmezler. Üstelik birçok duyguyu hayatlarında devre dışı bırakmışlardır.

Narsist insanların yaptıkları her şey kendileri açısından bir amaca hizmet eder. Onlar kendileri için yaşarlar ve kendilerini istedikleri sürece bir şeyler hissetmeye çalışırlar. Dolayısıyla onlarla iletişim kurmak için merhamet duygusunu ön plana çıkarmak gerekir.

Mümkün olduğu kadar gerçekçi olmalısın
Narsist kişiler için kalite önemlidir. Aldıkları övgülerde dahi kaliteyi muhafaza etmek isterler. Ona iltifat edeceksen bunun yeteri kadar kaliteli olmasına dikkat etmelisin. Aksi taktirde kendini bitmek bilmeyen tartışma girdabında bulabilirsin.

Karşındaki kişiye iltifat etmek istiyorsan sadece sıfatla yetinmemelisin. “Çok güzel olmuş” demek yerine ona güzelliği belli edecek gerekçeler sunmalısın. Bunu yapmazsan senin dürüst olmadığını ve egosunu okşamak istediğini düşünecektir.

15 Şubat 2021

Facebook'ta Biz

  • Çocuğunuzun Gelişimini Değerlendirdiniz mi?

    gelişim-degerlerdirme 6. aydan başlayarak her çocuğun yılda en az bir kere gelişim değerlendirme yapılmasının, ortaya çıkabilecek bozuklukların önüne geçeceğini biliyor musunuz? Ayrıntılı bilgi için tıklayınız

  • Son Eklenen Makaleler