Narsist’le Nasıl Baş Edilir?
1- Tartışmaya girmeyin. Tartışmada haklı çıkarsanız muhtemelen size öfkelenir, hatta kinlenir. Tartışmaya girmemek ve susmak daha karlı.
2- Dışarıda iyi görünmek ve itibar onlar için çok önemli. Bazen duygu ve düşüncelerinizi direkt söyleyerek değil de, “İnsanlar böyle yaparsan ne düşünür?”den yola çıkarak cevapları kendisinin bulup karar vermesini sağlayın.
3- Öfkenizi kontrol edin. Öfkeyle suçlayıcı şekilde konuşmak yerine “Sen benim için değerlisin ve böyle davrandığında senin için değersiz olduğumu düşünerek üzülüyorum” gibi onun ne kadar değerli olduğunu vurgulayan bir cümle kurabilirsiniz.
4- İçe kapanıp sessiz kalmayın. Tartışma sırasında içe kapanma ve geri çekilme de öfkeyle tepki vermek gibi narsistin sessiz acınızı anlamak yerine daha fazla savunmaya geçmesine ve eleştirinin dozunun artmasına neden olur. “Şu anda beni küçümsediğini hissediyorum, sanırım artık senin gözünde değerli değilim” gibi bir cümleyle duygularınızı ifade edebilirsiniz.
5- Verdiği sözü değil, davranışını ödüllendirin. Amaçlarına ulaşmak için tutmayacağı sözler verirler çünkü. Bu nedenle verdiği sözlere itimat etmeyin.
6- Ortak paydalar yaratın. Aynı amacı paylaşıyorsanız şanslısınız, amaçlarına ulaşmak için çok çalışırlar.
7- Durumu kabul edin ve kendinize karşı dürüst olun. Onu değiştiremezsiniz, hatta o istese de değişmesi zordur. Duygularınızı, yaşadığınız acıyı açık ve dürüst şekilde anlattığınız halde sizi duymuyorsa muhtemelen hiçbir zaman duymayacaktır. Yine de yanında kalmaya devam ediyorsanız her seferinde düzeleceği umuduyla, sonrasında tekrar tekrar hayal kırıklığına uğramayın. Bu arada kendinize karşı saygı ve güveninizi kaybetmemeye çalışın. Sorun sizin yetersiz olmanız değil…
Facebook'ta Biz
Çocuğunuzun Gelişimini Değerlendirdiniz mi?
6. aydan başlayarak her çocuğun yılda en az bir kere gelişim değerlendirme yapılmasının, ortaya çıkabilecek bozuklukların önüne geçeceğini biliyor musunuz? Ayrıntılı bilgi için tıklayınız
Son Eklenen Makaleler
- Yeme Bozuklukları olan Çocukların Ebeveynlerine Öneriler 12 Şubat 2021
- Özel Öğrenme Güçlüğü Olan Ailelere Öneriler 12 Şubat 2021
- Tuvalet Alışkanlıkları Problemlerinde Ebeveyne Öneriler 12 Şubat 2021
- Çocukta Davranış Bozukluğu, Ebeveynlere Öneri 12 Şubat 2021
- Depresyonda olan çocukların Ailelerine öneriler 12 Şubat 2021