Merkezimize Gelirken
Gebze ve çevresinde pedagog ve psikolog ve aile danışmanı hizmetlerini tanıtan internet sitemize hoş geldiniz. Koruyucu ruh sağlığı hizmetleri ülkemizde son yıllarda hızla ivme kateden bir meslek dalı. Artan ihtiyaçlara rağmen bu hizmetlerin yaygınlığının henüz beklenilen ulaşılabilirlikte olmaması hizmetlerin esasında yüksek verim almayı engelleyen kimi durumlar ortaya çıkartmaktadır.
Bizlerle hayattaki an’ larınızı getiriyorsunuz, her an’ ınıza ve anınızın büyük önem veriyoruz. Size bugüne kadar uygulamadığınız davranış sistemleri öğretiyor, iç görüler kazandırıyor, yeni farkındalıklara pencere açıyoruz. Bizimle birlikte geçirdiğiniz her dakika bizim için oldukça önemli, ne zaman kaybedecek zamanımız var ne de sizi bekletecek lüksümüz.
Psikolojik Destek sadece belli konu alanlarda sorunlarını yaşayanlar için değil, her insanın zaman zaman bir duygu boşaltma aracı olabaşrak alması gereken bir yardım hizmetidir. Elde edilen bilgi birikimi, psikolojik yardım hizmeti almaya başlamazdan önce bir direncin var olduğundan söz edebiliyoruz. Bazımız kriz durumlarında, bazımız ise aylar öncesinde yaşadığı bir olay ile baş edemediği için yardım hizmetine başvuruyor. Seanslarınızda yüksek performans elde etmek ve işlevsellik kazanmak adına bir kaç hatırlatmada bulunmakta fayda görüyoruz.
Psikolojik destek almadan önce;
♣ Seans öncesinde sizi seansa götüren sorunun ne olduğunu tespit edin.
Beni rahatsız eden olay / olgu ne? Kendimi şu anki durumumdan daha iyi hissetmem için neye ihtiyacım var? Seanslar bana ne kazandırmalı? gibi soruları kendinize sorun.
♣ Sorun hakkında alanında uzman meslek elemanından yardım alın.
Koruyucu ruh sağlığı bir çok farklı meslek dalının bir bileşeni, ancak sorununun daha spesifik. Randevu almadan önce lütfen yakın çevrenizdeki uzmanları internet üzerinden araştırın. Bugüne kadarki çalışma deneyimi, hakkındaki yorumlar uzmanın size yardım edip edemeyeceği konusundaki düşüncenizi netleştirecektir. Unutulmamalıdır ki koruyucu ruh sağlığı alanında mükemmel uzman yoktur. Danışmanlık karşılıklı iletişim ve etkileşime bağlı bir uygulama olduğundan bir arkadaşınıza memnuniyet kazandırmış olan bir uzman size yardım edemeyebilir. İlk seans sonunda o uzmanın size yardım edemeyeceğini anladığınızda bunu samimiyetle “Sizinle çalışmak istemiyorum.” şeklinde ifade edin. Egolarından sıyrılmış olan bir uzman, bunu saygı ile karşılayacaktır.
♣ İletişimde olun.
Çalışmaya karar verdiğiniz uzmana ulaşılabilirliğin kolay olması sizin için avantajdır. Sadece seanstan seansa bir araya geldiğiniz, seans arasındaki günlerde bihaber olacağınız uzmanın yaşantınız üzerine hakimiyetinin azalacağı bir gerçektir. Bu noktada karşınızdaki uzmanın tek danışanının siz olmadığınızı unutmamanızda fayda var.
♣ Bilgi Alın
Programlama değişim ilk basamağıdır. Uygulanacak terapi metodu, hazırlanacak olan müdahale planının süresi, seans ücreti ve seansların sıklığı hakkında mutlaka bilgi edinin.
Merkezimize gelirken…
♠ Randevunuzu sizin / çocuğunuzun günlük programını göz önünde bulundurarak alınız.
♠ Çocuğun seans öncesi aç/yorgun/uykusuz olmamasına özen gösteriniz.
♠ Randevu saatleri sizin istediğiniz ve ilgili uzmana uygun olan saatlere göre ayarlanır.
♠ Randevunuza vaktinden 10 dk önce geliniz. İlk değerlendirme öncesinde doldurmanız gereken bazı formlar olabilir.
♠ Uzmanımız, sizi vaktinde içeri alacak ve belirtilen sürenin sonunda görüşme sonlandırılacaktır.
♠ Gecikmeniz durumunda randevu süreniz uzatılamayacaktır.
♠ Değerlendirmeye lütfen kalabalık gelmeyiniz. Yetişkin terapisi için size sadece bir yetişkin eşlik edebilir. Çocuk ile görüşmelerde ise çocuk ile birlikte anne/babanın gelmesi yeterlidir.
♠ Kendinize/Çocuğunuza ait önceki değerlendirme sonuçlarınızı yanınızda getiriniz. Eğer daha önce başka uzmanlar tarafından (pedagog, psikolog, nörolog, psikiyatrist vb) uygulanan test ve değerlendirme sonuçları varsa yanınızda getirmeyi unutmayınız.
♠ Danışan, seans ertelemesi ya da iptali durumunda en geç 24 saat öncesinden tarafımıza haber vermekle yükümlüdür. Haber verilmeksizin iptal olan seanslar yapılmış sayılır.
♠ Her seans 50 dakika olarak gerçekleştirilir. Zamanında seansa yetişemeyen danışan, kalan süresince seansa katılır.
Çocuğunuzla Birlikte Merkezimize İlk Kez Geliyorsanız;
İlk görüşme genellikle çocuğu tanımak ve değerlendirmek, ailenin sorularını cevaplandırabilmek amacıyla organize edilir. Uzman Çocuk ve Ergen Pedagogumuz ilk değerlendirme seansında çocuk ve aile ile ilk kez tanışır ve bu seansta çocuk ve ailesi hakkında detaylı bilgiler alır, çocuğun yaşına ve problemine uygun olan test ve değerlendirme yöntemlerini belirler ve buna göre sonraki seansları yapılandırır. Aileye yapılması gerekenler ve terapi süreci hakkında bilgi verir.
Seansa geldiğinizde terapist size ve çocuğunuza doğrudan bazı sorular soracak ve problemi anlamak isteyecektir. Dolayısıyla Merkezimize getirirken çocuğunuza neden oraya gelindiğine dair hiçbir şey söylemediğiniz ya da yanlış bir bilgi verdiğiniz takdirde, çocuk oraya kendisi için gelindiğini hissedecek ve bu durum kaygılanmasına neden olacağı için kendini ifade etmede güçlük yaşayacaktır. Bu sebeple ebeveyn olarak; Danışmanlık Merkezimize gelirken çocuğunuza açıklama yapmanız uygun olacaktır.
Bu açıklama çocuğunuzun yaşı ve gelişim düzeyine uygun olarak en basit ifadeyle şu şekilde olabilir; “Şimdi seninle bir yere gideceğiz, gideceğimiz yere başka çocuklar ve başka anne babalarda gidiyor. Orada bir abi/abla var, ismi ….. Bizimle sohbet edecek, benim merak ettiğim bazı şeyler var. Bugün merak ettiklerimi ona sormayı ve onun sorduklarına da cevap vermeyi düşünüyorum. Hatta abi/abla seninle de oyun oynayabilir, sana sorular sorabilir ve hatta istersen birlikte resim bile yapabilirsiniz.”
7 yaşından büyük çocuğunuza ise bir problem olduğundan ve o problemi çözmek için yardım almaya gittiğinizden bahsedebilirsiniz; “Şimdi seninle bir yere gideceğiz. Oradaki kişi bazı sorunlarımızı (korkularımızı yenmemiz için/sınav heyecanını azaltman için) ortadan kaldırmak için bize yardım edebilir.”
Çocuğunuzu en iyi siz tanıyorsunuz. Dolayısıyla merkezimize getirirken yapacağınız detay içermeyen sade açıklamalar çocuğunuzun ve sizin terapi ve danışmanlıktan en üst düzeyde fayda görmenizi sağlayacaktır. Aksi takdirde çocukla ilgili sorunu çocuktan gizleyerek konuşmaktan çekinmek, terapiste gizlice anlatmaya çalışıp çocuğun yanında sorun yokmuş gibi davranmak çocuğun kaygılarını arttıracağı gibi aynı zamanda sorunu yadsımasına ve kaçınmasına neden olacaktır.
Ancak ilk görüşmede çocuğun yanında açıkça ifade edemeyeceğiniz konular da olabilir. Bu gibi durumlarda ilk görüşmeye sadece anne babası olarak siz gelebilir ve ikinci görüşmeden itibaren çocuğunuza gerekli açıklamaları yaparak merkezimize getirebilirsiniz.
♠ Bireysel Danışmanlık Uygulama Esasları
♠ Aile ve Evlilik Danışmanlığı Uygulama Esasları
♠ Çocuk ve Ergen Danışmanlığı Uygulama Esasları
Benzer Yazılar
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Sendromu
Oyun ve Önemi
Ressam Osman Hamdi Bey İlkokulu Velilerine Eğitim
Çocukta Davranış Bozukluğu, Ebeveynlere Öneri
Ukome / Yolcu Sürücü İlişkileri Eğitimi–14
Mutlukent Kreş’ nde Aile Eğitimi Verildi
Ukome / Yolcu Sürücü İlişkileri Eğitimi – 6
Deneyimsel Oyun Terapisi Eğitimi Tamamlandı
Ödev İçin Öneriler
Suphi’ nin Psikolojisi: Cinayeti Neden İşledi?
Gelişim Testi Uygulamaları
Çocukta Disiplin ve Sorumluluk Kazanma
Yeme Bozuklukları olan Çocukların Ebeveynlerine Öneriler
Abartılmış Sevgi Ve Aşırı Koruyucu Anne Baba Tutumu
Amaçsız Hoşgörülü Anne Baba Tutumu
Koca Ragıp Paşa İlkokulu Velilerine Cinsel İstismar Eğitimi
Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz
Yorumlar
Facebook'ta Biz
Çocuğunuzun Gelişimini Değerlendirdiniz mi?
6. aydan başlayarak her çocuğun yılda en az bir kere gelişim değerlendirme yapılmasının, ortaya çıkabilecek bozuklukların önüne geçeceğini biliyor musunuz? Ayrıntılı bilgi için tıklayınız
Son Eklenen Makaleler
- Yeme Bozuklukları olan Çocukların Ebeveynlerine Öneriler 12 Şubat 2021
- Özel Öğrenme Güçlüğü Olan Ailelere Öneriler 12 Şubat 2021
- Tuvalet Alışkanlıkları Problemlerinde Ebeveyne Öneriler 12 Şubat 2021
- Çocukta Davranış Bozukluğu, Ebeveynlere Öneri 12 Şubat 2021
- Depresyonda olan çocukların Ailelerine öneriler 12 Şubat 2021