Hızlı Randevu 0 532 492 41 57

Hoşgeldiniz. Bugün

Gebze' de Pedagog Psikolog ve Aile ve Evlilik Danışmanı İhtiyaçlarınız Çok Yakın Profesyonel yardım hizmetlerinden yararlanmak için lütfen bize ulaşınız.

foto

Lösemili Çocuklar Haftası

Ana Sayfa » Özel Günler » Lösemili Çocuklar Haftası

Lösemili Çocuklar Haftası (2-8 Kasım)

Dünyadaki ve ülkemizdeki çocukların bir kısmı küçük yaşlarda kanserle tanışıyorlar. Çocukluk çağı kanser vakalarının yüzde 35’lik kısmını ise lösemiler oluşturuyor. Ülkemizde en sık görülen çocukluk kanserleri arasında yer alan bu hastalığa sadece ülkemizde her yıl yaklaşık 2 bin çocuk ekleniyor. Kan hücrelerinin özellikle de akyuvarların normalin üzerinde çoğalması ile kendini gösteren bir kanser türü olan lösemide psikoloji de çok önemli. Moralin yüksek tutulması tedavide en önemli destekleyici etki yapıyor.
Çocuklarının böyle bir hastalığa yakalanması ebeveynlerde büyük bir kaygı ve korkuya yol açıyor. Çocuğuna hastalığını söyleyip söylememe ikileminde kalan aileler, endişeli olabiliyorlar. Psikolojik desteğin çok önemli olduğu bu süreçte çocuklara nasıl yaklaşılacağı da oldukça önemlidir. Ailelerin yapması gereken çocuğunda hastalığı saklamak değil, açıklayıcı bir şekilde bu rahatsızlığın tedavisinin olduğunu ve iyileşeceğini söylemek oldukça önemlidir. Çünkü çocuğun hastalık hakkında bilgisi artıkça kaygısı azalacaktır. Çocuğa açıklama yapılırken soğukkanlı, sakin bir dil kullanmak gerekmektedir. Hastalığı kabullenmeyen aileler çocuklarına durumu anlatırken, kendi ruh hallerinden dolayı çocuğa negatif duygular aşılayabilirler. İlk olarak aileler hastalığı kabullenmeli ve olumlu bir bakış acısana sahip olmalıdırlar. Çocuklarına bu hastalığa sahip olan ve iyileşen çocukları örnek göstermek, çocuğu daha da motive etmektedir. Akrabalarınıza ve çocuğunuzun arkadaşlarına bu hastalık hakkında bilgilendirici açıklamalar yapmakta oldukça önemlidir. Çevredeki insanlar hastalığın bulaşıcı olduğunu düşündükleri için çocuğunuzdan kaçınma davranışı gösterebilirler. Bu durum çocuk açısında oldukça moral bozucudur. Ebeveynler olarak bu hastalığın bulaşıcı olmadığını böyle bir kaçınmanın çocuğun psikolojik durumu açısından kötü olduğunu açıklamak gerekmektedir.
Unutmayın ki, yapmanız gereken ilk şey çocuğun gülümsemesini sağlamak…


Bir önceki yazımız olan Çocuk ve Hayvan Sevgisi başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

10 Şubat 2021

İlgili Terimler :

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

Yorumlar

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

Facebook'ta Biz

  • Çocuğunuzun Gelişimini Değerlendirdiniz mi?

    gelişim-degerlerdirme 6. aydan başlayarak her çocuğun yılda en az bir kere gelişim değerlendirme yapılmasının, ortaya çıkabilecek bozuklukların önüne geçeceğini biliyor musunuz? Ayrıntılı bilgi için tıklayınız

  • Son Eklenen Makaleler