Anaokulu Tek Başına Yeterli Mi?
Okul öncesi dönemde çocukların gelişiminde anaokulunda eğitim alması ve yaşıtları arasında büyümesi son derece yararlıdır. Burada çocuk, arkadaş çevresinde sosyalleşir, bağımsız olmayı başarır. Fakat çocuğun anaokuluna gitmesi onun gelişimi için tek başına yeterli değildir.
Çocuk, gelişimi boyunca güvenebileceği güçlü ve şefkatli yetişkinlere ihtiyaç duyar. Bu yetişkinlerin başında da anne ve babası yer alır. Üç-altı yaş arasındaki çocuk sevgi, şefkat ve güven duygularının pekiştirilmesi için anne ve babasına ihtiyaç duyar. Bunun için anne-baba-çocuk ilişkisinin geliştirilmesi gerekir.
Bu dönemde çocuklar anne ve babasıyla oynamak ya da ortak bir faaliyette bulunmak için fırsat ararlar. Okulda neler öğrendiğini göstermek, bildiği şiir ve şarkıları söylemek, okulda oynadığı oyunları evde de tekrarlama ihtiyacını duyarlar. Bu nedenle çocuk ile oyun oynamak, sohbet etmek, bilgi alışverişinde bulunmak için çocuğa zaman ayrılmalıdır. Çocuğa doğruyu ve yanlışı öğretmek, kuralları tanıtmak, öğrenme ihtiyacını karşılamak, çocuğun günlük gereksinimlerini gidermek gibi çocuğun yaşamını şekillendiren bilgileri ve ihtiyaç duyduğu duygusal besiyi çocuğa anne ve babası verebilmelidir.
Çalışan anne ve babalar çocuğu günün belirli saatlerinde görebilmektedirler. Bu nedenle birçok anne ve baba çocuğuyla yeteri kadar ilgilenemediğini düşünmektedirler. Fakat çocuk için önemli olan kendisine ayrılan sürenin uzunluğu değildir. Onun için önemli olan bu süre içinde anne ve babasıyla kurduğu ilişkinin türüdür, iletişimin niteliğidir.
Çocukla ilgilenilebilecek, konuşulabilecek ve onu dinleyebilecek zamanı ayırmak anne ve babanın onu daha iyi tanımasını ve anlamasını, çocuğun kendisini değerli ve önemli hissetmesini, özgüveninin gelişmesini, anne-baba ve çocuk arasındaki iletişimin gelişmesini ve yakınlaşmasını sağlar.
Anne ve babası ile vakit geçirmesi çocuğun bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal yönden gelişimini olumlu yönde etkilemektedir. Çocuğun çevresiyle iyi ilişkiler kurması, özgüveninin gelişmesi, huzurlu ve mutlu olabilmesi, onun anne ve babası tarafından temel ihtiyaçlarının karşılanmasıyla mümkündür.
Bir önceki yazımız olan Çocukta Tuvalet Eğitimi başlıklı makalemizde cocukta tuvalet eğitimi ve tuvalet eğitimi ne zaman başlamalı hakkında bilgiler verilmektedir.
Benzer Yazılar
Darıca Namık Kemal İlkokulu Cinsel Eğitim – Veli Eğitimi
Benliğin Savunma Düzenekleri
Tuvalet Eğitiminde Geç mi Kalıyorum?
Güvenli Bağlanma Nedir
Mükemmeliyetçi Anne Baba Tutumu
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Sendromu
Ödev İçin Öneriler
Anakucağı Eğitim’ de Seminer
Kardeş Kıskançlığı Üzerine Öneriler
Ben İletilerine İşlerlik Kazandırmak
Ukome / Yolcu Sürücü İlişkileri Eğitimi – 3
Ukome / Yolcu Sürücü İlişkileri Eğitimi – 7
Çocuklara Özgüven Kazandırma
Reklamlardaki Bilinçaltı
Çocukların Gelişim Aşamaları
Tokat ÇEKOM, “Personel Mesleki Gelişim Destekleme”
Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz
Yorumlar
İlgili Kategoriler
Facebook'ta Biz
Çocuğunuzun Gelişimini Değerlendirdiniz mi?
6. aydan başlayarak her çocuğun yılda en az bir kere gelişim değerlendirme yapılmasının, ortaya çıkabilecek bozuklukların önüne geçeceğini biliyor musunuz? Ayrıntılı bilgi için tıklayınız
Son Eklenen Makaleler
- Yeme Bozuklukları olan Çocukların Ebeveynlerine Öneriler 12 Şubat 2021
- Özel Öğrenme Güçlüğü Olan Ailelere Öneriler 12 Şubat 2021
- Tuvalet Alışkanlıkları Problemlerinde Ebeveyne Öneriler 12 Şubat 2021
- Çocukta Davranış Bozukluğu, Ebeveynlere Öneri 12 Şubat 2021
- Depresyonda olan çocukların Ailelerine öneriler 12 Şubat 2021