Dikkat Geliştiren Oyunlar
Dikkat Geliştiren Oyunlar
- Kızılderili Avcı Oyunu
Amaç: Çocuğun dikkatini geliştirmeyi amaçlar
Etkiler: Doğrudan ve dolaylı örenim, duygusal boşalma, stres aşılama, empati, yeterlilik ve özdenetim.
Yönerge: Oyunu oynamadan önce, çocuğa Kızılderililer hakkında hikaye anlatılmadı veya filmin seyrettirilmesi, oyunun etkili olmasına yardımcı olacaktır. Eğer ön hazırlığa zaman yoksa aşağıdaki gibi kısa bir hikâyece uydurulabilir;
‘Kızılderililer, çok iyi ata binebilen, doğayla iç içe yaşayan, doğaya saygı duyan, doğadaki sesleri çok iyi duyan, bilen ve anlayabilen bir halktır. Özellikle, Kızılderili bir avcı ava çıktığında çok daha dikkatlidir. Ormanın içinde bir panter kadar sessiz ilerlerken, etrafında olup biten her şeyden haberdardır. Çok uzaktaki akan suyun sesini, ağaçların tepesindeki kuş seslerini, hatta yerdeki yaprağın altında hareket eden böceklerin sesini bile duyabilirler. Bu yüzen en başarılı avcılar Kızılderili avcılarmış.
Gel şimdi seninle Kızılderili avcı oyunu oynayalım. Onlar gibi etrafımızda olup bitenleri fark etmeye çalışalım. Etrafımızdaki sesleri duymaya çalışalım. Bunu daha iyi yapabilmek için de gözlerimizi kapatalım. Çocuğun gözlerini kapatıp etrafı pür dikkat dinlemesi konusunda teşvik edilmelidir.
Çocuk gözünü açtıktan sonra ona neler duyduğu sorulur ve o kadar uzaktan gelen o sesleri duyabildiği için şaşırılır.
- Ne Eksik Oyunu?
Amaç: Çocukların dikkatlerini geliştirmek, çocuk ve anne-baba arasındaki iletişimi kuvvetlendirmektir.
Etkiler: Doğrudan ve dolaylı öğrenim, duygusal boşalma, stres aşılama, empati, yeterlilik ve özdenetim.
Yönerge: Herhangi bir malzemeye gerek duymadan, çocukları hem eğlendiren hem de eğiten, oldukça basit bir oyundur. Uzmanın masası başında oynanabilen bu oyun aynı zamanda kahvaltı masasında, akşam yemeğinde ailecek rahatlıkla oynanabilir. Çocuğa masaya dikkatli bir şekil de bakması söylenir. Daha sonra çocuk gözlerini kapatır ve uzun masadan herhangi bir eşyayı alıp saklar. Çocuk masadan neyin eksildiğini bulmaya çalışır. Çocuk eksik olan şeyi bulunca alkışlanır.
- Harfi Bul Oyunu
Amaç: Dikkati geliştirmek
Etkiler: Doğrudan ve dolaylı öğrenim, duygusal boşalma, stres aşılama, yeterlilik ve özdenetim.
Yönerge: Oyun için, gazete veya kitap ve iki farklı renkte kalem gereklidir. Oyuna başlamadan önce dakika tutulur. Örneğin 5 dk. İçerisinde kim kaç tane A harfini daire içine alacaktır. Oyunun başlaması ile uzman ve çocuk farklı renklerdeki kalemler ile gazete veya kitaptaki herhangi bir harfi işaretlemeye çalışırlar. Süre dolduktan sonra işaretlenen harfler renklere göre sayılır ve kazanan belirlenir ( Çocuğun kazanmasına dikkat edilmelidir ). Dikkat problemi olan çocuklarla sık sık oynayarak, çocukların dikkat sürelerinin gelişmesine yardımcı olunur.
- Öğretmencilik Oyunu
Amaç: Oyun, çocukların dikkatini geliştirmeyi, okula uyumu kolaylaştırmayı, sorumlulukların farkına varmayı ve üstlenmelerini öğretmeyi amaçlar.
Etkiler: Kendini ifade etme, bilinçdışına erişim, doğrudan ve dolaylı öğrenim, duygusal boşalma, stres aşılama, empati, yeterlilik ve özdenetim.
Yönerge: Özellikle ilkokula yeni başlayan çocukların çok severek oynayabilecekleri bir oyundur. Uzman-çocuk, çocuk ise öğretmen olarak oyuna başlar. Çocuk öğretmene, öğretmenim bu resimde kaç tane tavşan var? Öğretmenim yediden sonra kaç gelir? Gibi bilemediği sorular sorar. Daha sonra öğretmen ödevleri kontrol eder ve ödevdeki yanlışlıkları bulur. Uzman bu durumda harfleri eksik yazan, kelimeleri sonun getirmeyen veya sayıları ters yazan ‘öğrenci’ rolünü üstlenmelidir.
- Voleybol Oyunu
Amaç: Oyun dikkat geliştirme, hızlı karar verme, özdenetim becerilerini geliştirmeyi amaçlar.
Etkiler: Kendini ifade etme, doğrudan ve dolaylı öğrenim, duygusal boşalma, stres aşılama, yeterlilik ve özdenetim.
Yönerge: Oyun grup halinde veya bireysel olarak uygulanabilir. Oyun için bir top gereklidir. Çocuk ile uzman karşı karşıya durular ve uzman voleybol oynar gibi çocuğa top atar. Oyundaki farklılık ise, uzmanın topu her atışında bir canlı, nesne veya yiyecek ismini söylemesi. Neyin ismi söyleneceği oyundan önce belirlenmelidir. Örneğin,
Şimdi seninle voleybol oynayacağız. Ama ben topu her attığımda bir nesne ismi söyleyeceğim. Eğer nesne yiyecek ismi ise topu yakalayacaksın. Eğer nesne yiyecek değilse topu yakalamadan, voleybol oynar gibi direk bana atacaksın. Anlaştık mı?
Oyunu oynayan çocuk her an tetikte olmak zorundadır. Buda hiperaktif çocuklar için oldukça önemlidir.
- Eğitimli Sinek Oyunu
Amaç: Oyun çocuğun dikkatini geliştirmeye yardımcı olmak için oynanır.
Etkileri: Doğrudan ve dolaylı öğrenim, stres aşılama, yeterlilik ve özdenetim.
Yönerge: Oyun için bir kâğıda 16 yapışık kutucuk çizilmelidir. Sinek olarak kullanmak için bir düğme veya herhangi bir nesne kullanılabilir. Daha sonra çocuğa ‘Bak bu bir sinek olsun tamam mı? Ama sıradan bir sinek değil, eğitilmiş bir sinek. Şimdi sineğe gitmesi gerektiği kutuyu söyleyeceğiz ve oda oraya gider. Daha sonra ‘sinek’ kutuların herhangi birine yerleştirilir.
Sinek yerleştirildikten sonra, uzman sineğe emir verir örneğin, Sinek şimdi iki kutu yukarı, iki kutu sağa gitmeni istiyorum. Daha sonra kendisi sinek gibi vızıldayarak emri yerine getirir. Bu arada çocuğa da çocuğa da sineğin doğru yere gidip gitmediğini kontrol etmesi istenir. Sen sineği iyice takip et bakalım. Doğru yere gidiyor mu? Eğer yanlış yere giderse hemen bana söyle tamam mı? Ve bu şekilde çocuk sineğin gidişini kontrol etmeye başlar. Uzman ara sıra sineği gitmesi gereken yerlerden farklı yere götürerek, çocuğun yanlışları bulmasını sağlar. Çocuk yanlışları bulunca da, Aferin, süpersin, sen olmasaydın sinek yolunu şaşırırdı.
- Bipleme Oyunu
Amaç: Oyun çocukların dikkatlerini geliştirmeyi amaçlar.
Etkiler: Doğrudan ve dolaylı öğrenim, stres aşılama, yeterlilik ve özdenetim
Yönerge: Oyun grupla veya tek çocukla oynanabilir. Uzman çocuktan sayı saymasını ister ancak, çocuk beş,on ,on beş gibi beşin katları yerine ‘bip’ demek zorundadır. Bip demeyi unutan oyunca oyunu kaybeder. Oyun beş sayısının katları ile sınırlı kalmak zorunda değildirler. Oyunu zorlaştırmak amacıyla başka sayıların katları da biplenebilir.
- Çizgiyi Bul Oyunu
Amaç: Oyun, çocuğun dikkatini geliştirmeyi amaçlar
Etkiler: Kendini İfade etme, bilinçdışına erişim, doğrudan ve dolaylı öğrenim, duygusal boşalma, stres alışama, yeterlilik ve özdenetim.
Yönerge: Uzman, çocuktan istediği herhangi bir şeyin resmini yapmasını ister. Bir insan, hayvan veya herhangi bir eşya resmi olabilir. Neyin veya nelerin resmi yapacağı konusunda çocuk tamamen serbesttir. Çocuk resmini tamamladıktan sonra oyuna başlanır.
Şimdi sen gözlerini kapatacaksın ben ise senin çizdiğin resme bir şey ekleyeceğim. Daha sonra sen verilen süre içerisinde resme benim eklediğim resmi veya bir çizgiyi bulacaksın. Uzman çocuğa göstermeden resme bir şeyler ekler. Bu oyun karşılıklı oynanabilir. Uzman resim çizer, çocuk bir şeyler ekler.
Bir önceki yazımız olan Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu(DEHB) Olan Çocuklar İçin 3 Basit Konsantrasyon Tekniği başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Benzer Yazılar
Çocuk Suçluluğu
Çocukta Tuvalet Eğitimi
Ukome / Yolcu Sürücü İlişkileri Eğitimi–11
Boşanma ve Çocuk
Gebze ABC Kreşte Çocuk Pedagojisi Eğitimi
Oyun ve Önemi
Çocuk Yetiştirmede Sevginin Rolü
4-5 Yaş Oyunları
Çocukta Davranış Bozukluğu, Ebeveynlere Öneri
Çocukların Gelişim Aşamaları
Örgütsel Davranış
Bir Mesleğe Kıyılıyor
Ziller Tekrar Çalındı
Anaokulu Tek Başına Yeterli Mi?
Oyunlar
Çocuk Yetiştirmede Pozitif Disiplin
Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz
Yorumlar
Facebook'ta Biz
Çocuğunuzun Gelişimini Değerlendirdiniz mi?
6. aydan başlayarak her çocuğun yılda en az bir kere gelişim değerlendirme yapılmasının, ortaya çıkabilecek bozuklukların önüne geçeceğini biliyor musunuz? Ayrıntılı bilgi için tıklayınız
Son Eklenen Makaleler
- Yeme Bozuklukları olan Çocukların Ebeveynlerine Öneriler 12 Şubat 2021
- Özel Öğrenme Güçlüğü Olan Ailelere Öneriler 12 Şubat 2021
- Tuvalet Alışkanlıkları Problemlerinde Ebeveyne Öneriler 12 Şubat 2021
- Çocukta Davranış Bozukluğu, Ebeveynlere Öneri 12 Şubat 2021
- Depresyonda olan çocukların Ailelerine öneriler 12 Şubat 2021