Çocuğumla Neler Yapabilirim (Yaz Dönemi)
Sevgili Aileler,
Yaz dönemi ile çocuklarınıza daha çok zaman ayırabileceğiniz, dinlenip rahatlayabileceğiniz günler başladı. Bu günlerde çocuklarınızla birlikte olabilmek, onlarla iletişiminizi geliştirebilmek ve onların gelişimini gözleyebilmek için çok daha fazla zamanınız ve fırsatınız olacak. Sizlere bu dönemde çocuklarınızla iletişiminizde ipuçları olabilecek nitelikte çeşitli etkinlikler yolluyoruz. Bu etkinlikleri ev ortamınıza, çocuklarınızın gelişim özelliklerine ve ihtiyaçlarına göre farklılaştırabilir ve geliştirebilirsiniz.
Güzel günler dileğiyle…
Kısa zaman diliminde yapabileceğiniz etkinlikler…
- Ona kısa bir öykü okuyunuz, ama sonunu getirmeyiniz. Öyküyü tamamlamasını isteyiniz. Böylece çocuğunuzun duygusal yaşamı ve hayal dünyası hakkında ipuçları alabilirsiniz.
- Birlikte mısır patlatıp, ailece seçtiğiniz bir filmi izlemek ister misiniz?
- Bugün çocuğunuzla bir yılı nasıl geçirdiğinizi konuşup, ondan en çok ve en az hoşuna giden olayları size anlatmasını isteyebilirsiniz.
- Günlük gazetedeki haberleri birlikte okuyup, ilgisini çeken bir haber üzerinde birlikte konuşup, tartışabilirsiniz.
- Sık sık çocuğunuzla bir araya gelmeye çalışarak, onun hangi yönlerini beğendiğinizi ve takdir ettiğinizi ona söylemeniz onu çok mutlu edecektir.
- Bu gece çocuğunuzla birlikte balkona çıkıp bilgilerinize dayanarak kutup yıldızını görmeye çalışmak ve gökyüzünü incelemek hoş olacaktır.
- Ondan bu sıralar okuduğu kitabını size anlatmasını isteyebilirsiniz. Hatta sevdiği karakterden bahsetmesini istemek eğlenceli olabilir.
Daha uzun zamanda diliminde yapabileceğiniz etkinlikler…
- Bir dahaki sefere alış veriş listesi hazırlayacağınızda kendinize biraz daha fazla zaman ayırarak, çocuğunuzu bu işin içine tüm yaratıcılığıyla dâhil edip alışveriş işini çok daha eğlenceli hale getirebilirsiniz. Alınacak malzemeleri kendiniz yazmayıp, çocuğunuzun eline büyük bir kâğıt ve bir kalem verebilirsiniz. Sonra alınacakları tek tek söyleyip çocuğunuzun bunları yazmasına ya da çizmesine yardımcı olabilirsiniz. Böylece alışverişe elinizdeki ayrıcalıklı liste ile çıkmış olabilirsiniz.
- Daha büyük yaş grubunda çocuğunuzun kendi ihtiyaçlarını listelemesini söyleyip, birlikte alışverişe çıkabilirsiniz.
- Çocuklarınızın hayal güçleri çok geniştir ve sürekli konuşmak, bir şeyler anlatmak isterler. Onların bu anlattıklarını bir kâğıda yazarak (ya da çocuğunuzun yazmasını sağlayarak) saklayın. Elimizde yeterince hikâye biriktiğinde bunları güzel resimlerle süsleyip bir kitap haline getirebilirsiniz.
- Bu akşam ya bir dost ziyareti planlayın ya da bir dostumuzu evinize davet edin. Değişik bir ortam ve değişik yüzler onları haftanın monotonluğundan kurtaracaktır.
- Yazın ailece oynayabileceğiniz zevkli oyunlardan biri de ayna oyunu olabilir. Bu oyunda iki kişi karşı karşıya durur; bir tanesi hareketi başlatır, diğeri onu izler. Çiftler olabildiğince eş zamanlı olarak birbirlerini kopya etmeye çalışırlar. Eğer iki kişi birlikte yavaş ve düzgün bir biçimde çalışırlarsa, çok geçmeden her ikisi de aynı anda hareket ettiklerini göreceklerdir. Bakalım bu ayna oyunu sonrasında bir ayna mükemmelliğine ne kadar yaklaşabileceksiniz?
Bir önceki yazımız olan Çocuğumla Birlikte Neler Yapabilirim başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Benzer Yazılar
Eğitim-İş Sendikası’nda “Çocuk ve Dünya” Konulu Seminer
Çocuk ve Hayvan Sevgisi
Oyunlar
Çocukta Davranış Bozukluğu, Ebeveynlere Öneri
Çocuklar Hangi Çizgi Filmleri İzlemeli
Eğitim İşte Eğitimler Sürüyor [Demokrat Gebze Gazetesi]
Evlilik Okulu Sonra Erdi
Ukome / Yolcu Sürücü İlişkileri Eğitimi–13
Amaçsız Hoşgörülü Anne Baba Tutumu
Çocuk Kitapları Listesi
Çocuğum Beni Dinlemiyor!
Gebze Final Anaokulu Veli Eğitimi: Çocuk ve Oyun
Yaşam Koçluğu
Aile Sistemi ve Sağlığı
Evlilik Okulu Programı
Ödev İçin Öneriler
Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz
Yorumlar
Facebook'ta Biz
Çocuğunuzun Gelişimini Değerlendirdiniz mi?
6. aydan başlayarak her çocuğun yılda en az bir kere gelişim değerlendirme yapılmasının, ortaya çıkabilecek bozuklukların önüne geçeceğini biliyor musunuz? Ayrıntılı bilgi için tıklayınız
Son Eklenen Makaleler
- Yeme Bozuklukları olan Çocukların Ebeveynlerine Öneriler 12 Şubat 2021
- Özel Öğrenme Güçlüğü Olan Ailelere Öneriler 12 Şubat 2021
- Tuvalet Alışkanlıkları Problemlerinde Ebeveyne Öneriler 12 Şubat 2021
- Çocukta Davranış Bozukluğu, Ebeveynlere Öneri 12 Şubat 2021
- Depresyonda olan çocukların Ailelerine öneriler 12 Şubat 2021