Biz, İkimiz; İkiziz
Biz, İkimiz; İkiziz
“İkiziniz olacak…” Peki ama sonrası?.. İkiz bebek sahibi olmanın size katacaklarının farkında mısınız?
Geleneksel psikoloji, bireyi anlama çabası sonrasında koruma ve zayıf alanlarını güçlendirme üzerine odaklanır. Son yıllarda hızla gelişmekte olan pozitif psikoloji ise insanın hâlihazırdaki olumlu karakter özelliklerini ve becerilerini ön planda tutarak yaşam doyumunu yükseltmeyi hedefler. Potansiyeline odaklanarak insanın verimli olmasını, hayattan keyif almasını ve becerilerini geliştirmesini amaçlayan pozitif psikoloji çocuk sahibi olan bireylere de önemli katkılar sağlar.
………………..
Hayat bazı zamanlarda hoş sürprizlerle “merhaba” diyor insana. İkiz bebek beklediğinizi öğrenmek gibi… Yaklaşık her 85 doğumdan birisi ikiz. Bu doğumlar hakkında merak edilenler, keşfedilmeyenler, bilinenlerden elbette daha fazla. Bu yazımızda, ebeveynlere ikiz çocuk yetiştirirken fayda sağlayacağını düşündüğümüz pozitif tutumlar hakkında bilgiler vermek istiyoruz.
1) Organizasyon Yeteneğiniz Güçlenecek
İkiz ebeveynlerinin en çok zorlandıkları konulardan bir tanesi, çocukların temel ihtiyaçlarına yetebilmek. Organizasyon ve planlama yeteneğinize güvenin. Sizin “pozitif yönetici” tutumunuz ebeveynlik değerinizi yükseltirken, oluşturduğunuz sağlıklı planların işe yaraması sizi yeni güçlükler karşısında ne yapacağınızı bilen bireyler hâline getirecek.
2) Aynı Anda İki Değer Yetiştireceksiniz
“Aynı ebeveyn, aynı genler, aynı sosyal çevre… Nasıl oluyor da birbirinden farklı gelişiyorlar?” sorusu ile pedagoji bilimine duyduğunuz güven artacak, bireyin manevi zenginliğinin ve düşünsel kapasitesinin gelişiminde ne derece önem taşıdığını yeniden keşfedeceksiniz. Bir kişiliğe nasıl şekil verdiğinizi görecek, yaşamsal becerilerin kazanılmasında ebeveynin tutumlarının ne derece önem taşıdığını bir kere daha görmüş olacaksınız. Bu durumun bireysel yaşantınıza katkı sağlamayacağını kim söyleyebilir?
3) Daha Fazla Karşılaştır-ma !
İkizlerini yetiştirirken ebeveynler onları ister istemez akranları ile karşılaştırıyor. Pozitif psikoloji ile ne sizin ne de yakın çevrenizin artık buna ihtiyacı var, çünkü karşılaştırma yapmadan her ikisinin de farklı bir birey olduğuna inancınız tam. Ne şimdi ne de ileride onları bir başka “kendine özgü” çocuklar ile kıyaslamayacak, “acabalar” yerine ikizlerin kişilik gelişimlerine odaklanmış olacaksınız.
4) Güçlü Oyun, Güçlü Çocuk
Oyun çocuk için nefesi almak gibidir. İkizleriniz için aynı oyuncaktan iki tane alarak bir nesnenin farklı zihinlerde neler ifade ettiğini görmek, duygusal dünyalarının gelişimini anbean izlemek sizin için öğretici olabileceği gibi ikizlerinize de samimiyeti, sıcaklığı, birlik olmayı öğretecek.
5) Özgünlük Gerçek Adaleti Getirecek
Becerilerinizin sınandığı bu zorlu sınavda, “kazanan iki birey”in ebeveyni olacaksınız. Yeniliklere açık olun. Ufkunuzu genişletip bakınca içeriye giren özgünlük havası size her bireyin kendine özgü bir kişilik gelişimi olduğu sırrını fısıldayacak ve ikizlerden birinin başarısını diğerinin başarısızlığı olarak görmeyeceksiniz. Unutmayın; her birey kendi özgünlüğü ile değerlidir.
6) Paylaşmak Daha Kolay
Menfaat beklemeden paylaşmak ancak merhamet duygusunun gelişimi ile desteklenir. Merhamet duygusu ise birlik tutumunun ne kadar sık yaşandığına bağlı. İkizlerinizin birbirlerine farklı yaklaştıklarını gördüğünüzde pozitif yaklaşımınız onların duyularına hitap ederek kıskançlık yerine öznellik duygusunu yükseltmiş olacak. Bu değeri yükselen ikizlerin problem çözme, eleştirel düşünme, empati kurma gibi becerileri kendiliğinden hayatlarına bir tutum olarak yansıyacak.
7) İki Çocuk, İki öğretmen
Eğitim evde başlıyor. Okula gidecek yaşa kadar olan süreçte özgünlüklerini ön plana çıkarırsanız, bireyselliklerine saygı duyduğunuz ikizlerinizin sizden ayrı bir dünyaya adım atmaya hazır olduğunu kesinlikle görebilirsiniz. Farklı sınıflarda farklı öğretmenlerle başlayacakları okul süreci evdeki eğitimi de daha heyecanlı hâle getirecek. Öğretmenler ile işbirliği çerçevesinde, basmakalıp öğrenme süreçlerinden uzak, yeni öğrenme stillerinin keşfedileceği bir eğitim çocuklarımızın çoğul öğrenmelerine ve zihinsel gelişimlerine de ışık tutacak.
Ercan TEKİN
Uzman Pedagog
www.inanpsikoloji.com
Bir önceki yazımız olan Çocuk Suçluluğu başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Benzer Yazılar
Anakucağı Kreş ve Gündüz Bakımevi Semineri
Çocuğumla Neler Yapabilirim (Yaz Dönemi)
Amaçsız Hoşgörülü Anne Baba Tutumu
Ukome / Yolcu Sürücü İlişkileri Eğitimi–15
Deneyimsel Oyun Terapisi
Aile İçi Sağlıklı İletişim
Arı Okulları’ nda AKAP Semineri Verildi
Ödev: Bir Veli Kâbusu
Çocuklarla Başarılı İletişim
Boşanma Danışmanlığı
Ukome / Yolcu Sürücü İlişkileri Eğitimi – 4
Ukome / Yolcu Sürücü İlişkileri Eğitimi – 10
Örgütsel Davranış
Takip Dershanesi Velilerine Eğitim Verildi
Hiperaktivite mi Karşı Gelme Bozukluğu mu?
Melikşah Üniversitesi’ nde Aile Danışmanlığı Eğitimi Verildi.
Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz
Yorumlar
İlgili Kategoriler
Facebook'ta Biz
Çocuğunuzun Gelişimini Değerlendirdiniz mi?
6. aydan başlayarak her çocuğun yılda en az bir kere gelişim değerlendirme yapılmasının, ortaya çıkabilecek bozuklukların önüne geçeceğini biliyor musunuz? Ayrıntılı bilgi için tıklayınız
Son Eklenen Makaleler
- Yeme Bozuklukları olan Çocukların Ebeveynlerine Öneriler 12 Şubat 2021
- Özel Öğrenme Güçlüğü Olan Ailelere Öneriler 12 Şubat 2021
- Tuvalet Alışkanlıkları Problemlerinde Ebeveyne Öneriler 12 Şubat 2021
- Çocukta Davranış Bozukluğu, Ebeveynlere Öneri 12 Şubat 2021
- Depresyonda olan çocukların Ailelerine öneriler 12 Şubat 2021